Voor en naast ons huis staan lindebomen (schatting ouderdom 150-200 jaar). De lindeboom naast het huis is in het verleden flink gesnoeid. Nou gesnoeid…de hele kroon was verwijderd. Het zag er niet uit. In de lente werden we blij verrast, de boom liep prachtig uit. De lindeboom bleek sterker dan gedacht en als kadootje zagen we dat een eekhoorn in een gat in de stam had overwinterd.

De lindeboom voor het huis was nog nooit gesnoeid, dat klusje hebben we aangepakt. Het is echt een prachtboom geworden. De zwaarste stormen deert ze niet. We vinden later alleen wat dunne takjes onder de boom. Afbreken van grote takken hebben we nog nooit meegemaakt. Nu staan er in de middenberm van de Lasondersingel ook lindebomen. Deze zijn ruim 60 jaar oud (voor een lindeboom nog erg jong) en twee weken geleden werden de omwonenden onaangenaam verrast.

In augustus worden er 42 lindebomen gekapt! Toen we dit hoorden waren we stom verbaasd. Lindebomen kunnen wel 300 tot 400 jaar oud worden. Er zijn zelfs uitschieters van 700 jaar oud. De lindes aan de Lasondersingel zijn beeldbepalend en verhogen de sfeer en de biodiversiteit. Je zou denken, snoeien, goede voeding en ze kunnen rustig nog 200 tot 300 jaar mee… Maar wethouder Van Houdt zegt dat de bomen in een hele slechte staat verkeren en dat ze een slechte conditie hebben. De lindebomen hebben nauwelijks nog weerstand, slechte groeiplaatsomstandigheden (mooi scrabbelwoord) en er is een groot risico dat er grote takken uit de bomen breken. “De veiligheid is in het geding”, zegt de wethouder. Van Houdt geeft aan, dat er de laatste jaren extreem veel aandacht voor de lindebomen is geweest, extreem veel onderhoud is gepleegd en extreem is gesnoeid. Het bijzondere is, dat de omwonenden van de Lasondersingel hier amper iets van hebben gemerkt. Sterker nog, omwonenden geven aan dat het juist aan onderhoud heeft ontbroken…

Het hele gebeuren deed ons herinneren aan het gedoe met de oude waaltjes aan de Harberinksweg. Zelfde wethouder en ook hier was geen sprake van goed overleg met de omwonenden over een voorgenomen besluit. Achteraf werd de buurt er pas bij betrokken, maar het kwaad was al geschied. Precies hetzelfde gebeurt nu bij de lindebomen. Omwonenden krijgen een briefje in de bus met het voorgenomen besluit. Bij de keuze van de nieuwe bomen worden ze pas betrokken. Waarom snoei je nou deze mooie beeldbepalende bomen, waar je dan van die lullige kleine boompjes voor teruggaat zetten. Weg sfeer! Weg biodiversiteit! Weg groene longen van de stad. Zeer terecht dat omwonenden in opstand komen! EnschedeAnders heeft met steun van een aantal fracties het initiatief genomen om een boomexpert naar de lindes te laten kijken. Wat is de staat van het onderhoud? Wat is de kwaliteit van de bomen en wat is er voor nodig om de bomen te behouden? Wat is de levensverwachting van de bomen? En hoe zit het met het veiligheidsaspect? We zijn benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek. Kunnen de bomen worden behouden? Of zit er een addertje onder het gras? Wil het college misschien de singel verbreden en is daarvoor een stuk van de middenberm nodig? Wees eerlijk als overheid, bewoners zijn niet dom!

Margriet Visser
Raadslid EnschedeAnders

Deel dit bericht via