Zijn auto annex kantoor is nog zo’n beetje zijn enige bezit. Ondernemer Gertjan Ardesch (57) dreigt alles kwijt te raken door een geschil met de gemeente Enschede, ondanks dat hij door de rechtbank in het gelijk is gesteld. Hoe heeft het zover kunnen komen?

Hij slaapt bij familie en vrienden op de bank. Emotioneel zit hij er compleet doorheen, maar hij geeft zijn strijd tegen de gemeente Enschede niet op. „De onderste steen moet boven.”

Ongeveer 25 jaar lang verleende Gertjan Ardesch diensten aan de gemeente Enschede. „Ik was eerder al 12,5 jaar voorzitter van de ondernemersvereniging Havengebied. Mijn ervaringen met de gemeente zijn in die periode altijd goed geweest”, vertelt hij. Vanaf 2013 werkt hij met twee bedrijven: SteQ en Wellinga Print/Koffiesystemen. 

Met SteQ draagt hij zorg voor koffie, kantoormeubilair, verhuur van flexplekken en sanitaire diensten in bedrijfsverzamelgebouw CeeCee Center op het Roombeek. Met Wellinga huurt hij een ruimte in Spinnerij Oosterveld, ook een bedrijfsverzamelgebouw. In 2015 wil de gemeente van deze panden af. De economische tijden zijn veranderd en de exploitatie is niet sluitend te krijgen. De gebouwen (dus ook de dienstverlening van Gertjan Ardesch) wordt door de afdeling Werk en Economie overgedragen aan Vastgoedbedrijf Enschede. 

‘Hoe kan je het als gemeente zo ver laten komen?’

Inmiddels hebben twee lokale politieke partijen, EnschedeAnders en de PVV, het dossier van Ardesch bij de gemeente opgevraagd. Ze willen dat het door de klachtencommissaris geadviseerde onderzoek alsnog wordt uitgevoerd. „Desnoods betalen we het uit ons eigen fractiebudget”, zegt Margriet Visser van EnschedeAnders. Ze hoopt dat er meer partijen aansluiten. „Hoe kan je het als gemeente zover laten komen? En waarom? Deze zaak laat zien dat je als ondernemer in je eigen stad aan je lot overgelaten bent, als je met de gemeente in de clinch ligt. Als noodlijdende burger heb je recht op een sociaal advocaat, maar voor een ondernemer in die situatie is er niets. Ook daar moeten we over nadenken.”

Het hele artikel is te lezen op: https://www.bndestem.nl/binnenland/ondernemer-wint-slepend-conflict-met-gemeente-maar-leeft-nu-vanuit-zijn-auto~afd84852/

Deel dit bericht via