Staatssecretaris Bas van ’t Wout reageert kritisch op de uitvoering van de Participatiewet door de gemeente Enschede. De staatssecretaris is vooral kritisch op de zoekperiode van vier weken die de gemeente anderhalf jaar lang voorschreef aan mensen die een bijstandsuitkering aanvroegen. Dat blijkt uit zijn antwoorden op vragen van SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk.

Aanvragers van een bijstandsuitkering dienden in de periode 2014 tot medio 2015 eerst vier weken op zoek te gaan naar werk, voor de aanvraag voor een uitkering in behandeling werd genomen. Enschede hanteerde geen leeftijdsgrens.

“De vier weken zoekperiode geldt voor mensen jonger dan 27 jaar en niet voor mensen die ouder zijn”, luidt het antwoord van de staatssecretaris van Sociale Zaken op de vraag daarover van SP-Tweede Kamerlid Jasper van Dijk. De staatssecretaris meldt verder dat mensen die schade hebben geleden, naar de rechter kunnen stappen. 


Ophef

De zoekperiode van vier weken zorgde destijds voor veel ophef. In Enschede, maar ook landelijk. De Nationale Ombudsman betitelde Enschede in die tijd als een ‘niet betrouwbare overheid die burgers niet volledig informeert en doelbewust informatie achterhoudt.’

Toenmalig wethouder Patrick Welman lag direct na het instellen van de zoekperiode onder vuur bij de partijen EnschedeAnders, GroenLinks en de SP. De wethouder verdedigde de zoekperiode omdat hij het tekort op de bijstand terug moest brengen. 

Het hele artikel is te lezen op: https://www.rtvoost.nl/nieuws/335268/Staatssecretaris-kritisch-op-Enschede-over-uitvoering-Participatiewet

Deel dit bericht via